?

Jeg er sjalu på kjæresten min. Bør jeg avslutte forholdet?

Kvinne 24 . 22 Oktober 2020
Spørsmål

Hva gjør man med forholdet hvis man er sykelig sjalu? Jeg har opplevd tillitsbrudd tidligere i barndommen, og er som følge av det utrolig sjalu og vet jeg begrenser kjæresten min på mange måter. Jeg synes det er ubehagelig at han snakker med andre jenter, og for en stund tilbake følte jeg til og med at det var ukomfortabelt at han hadde seksuelle tanker om skuespillere/artister mv. Som følge av det har han sluttet å henge med andre jenter og vi ser ikke lenger på filmer som er åpenbart seksuelle av natur. Han har også en tendens til å forelske seg/bli betatt veldig raskt av jenter han møter, og selv om han har valgt et forhold med meg så føles det vanskelig å akseptere det. Han har aldri vært utro, men det er vanskelig å godta at han utvikler følelser — selv om de er «overflatiske». Jeg føler ikke at det er noe jeg kan gjøre med disse følelsene. Han er ikke så god på å snakke om dette. Bør vi avslutte det, for begges skyld?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Det er vanskelig å si om dere bør avslutte forholdet eller om dere fortsatt skal være kjærester. Du slipper antakeligvis å være sjalu hvis dere velger å gjøre det slutt, men det kan jo også hende at sjalusien dukker opp igjen når du får deg ny kjæreste.

Jeg vil anbefale deg å tenke gjennom i hvilken grad dette handler om din kjæreste og i hvilken grad dette handler om deg. Hvis dette i hovedsak handler om deg, er det antakeligvis bedre å finne løsninger som kanskje kan hjelpe deg konkret med dine utfordringer, enn å gjøre det slutt.  

Jeg vil anbefale deg å finne ut hvordan du kan jobbe med å få bedre tillit og tiltro til andre, helt uavhengig av hvordan du opplever å ha det med kjæresten din. Du har opplevd tillitsbrudd og du peker også på dette som en årsak til den sjalusien du nå kjenner på.

En måte å håndtere vonde følelser på er å forsøke å unngå eller fortrenge dem. En kan også forsøke å unngå vonde følelser ved å fjerne de faktorene som utløser eller trigger følelsene. Du og din kjæreste har funnet løsninger for å redusere din følelse av sjalusi ved å sette begrensninger for hvem kjæresten din kan være sammen med og hvilke filmer dere kan se sammen. Dette fungerer kanskje fint i en periode, men som nevnt kan det tenkes at det i framtiden dukker opp nye ting eller situasjoner som på nytt trigger følelsen av sjalusi. Da må dere finne flere løsninger og kanskje sette nye begrensninger. Over tid kan dette bli både slitsomt og belastende for forholdet.

Jeg vil derfor råde deg til å jobbe konkret med de tingene som du opplever som vanskelig, i stedet for å unngå dem.    

Skulle du ha behov for noen å snakke med om dette, kan du ta kontakt med din studentsamskipnad her.

Vennlig hilsen

Sosionomen, SiO Helse Rådgivning

Finner du ikke det du leter etter?